6
СічСередземноморська дієта може призвести до споживання занадто великої кількості забруднювачів навколишнього середовища
Дотримання середземноморської дієти може принести багато переваг для здоров’я, але, на думку вчених, вона несе ризик споживання значної кількості забруднювачів навколишнього середовища. Нове дослідження показує, що рішенням цієї проблеми може стати їжа органічного виробництва.
Багато хто в усьому світі обирає середземноморську дієту, яка передбачає вживання великої кількості фруктів і овочів, цільного зерна, горіхів, бобових і риби, а також трохи вина, і вважається здоровою та корисною. Ще одна перевага полягає в тому, що ця дієта містить зовсім невелику кількість насичених жирів з молочних продуктів і червоного м’яса.
Але нове дослідження, проведене вченими з Університету Осло та університетів інших країн, зробило досить несподіване відкриття: особи, які обирали середземноморську дієту, що містила продукти, вирощені у звичайних умовах, споживали в три рази більше забрудників навколишнього середовища у порівнянні з раціоном, що відповідає звичайній західній дієті.
За словами одного з провідних авторів дослідження, Пера Оле Іверсена, професора Кафедри харчування в Університеті Осло однією з головних сильних сторін дослідження є те, що в ньому враховувались декілька факторів. Учасники були розділені на дві групи: одна вживала середземноморську дієту на основі продуктів, вирощених звичайним способом, а інша група їла середземноморську дієту, основу якої складали виключно органічно вирощені продукти. До та після періоду, коли вони дотримувалися середземноморської дієти, усі учасники мали звичайний раціон.
У групі, яка дотримувалась середземноморської дієти на основі органічних продуктів, рівень забруднення речовинами з навколишнього середовища був нижчим на 90% у порівнянні з групою, яка вживала середземноморську дієту з продуктів, вирощених звичайним способом. Дослідники провели ряд лабораторних обстежень зразків сечі учасників і дослідили, які забрудники були присутні в їжі, яку вони вживали.
Фрукти, овочі та цільні зерна, вирощені звичайним способом, є одними з основних джерел забрудників навколишнього середовища, які ми отримуємо із їжею. Оскільки середземноморська дієта заснована на таких продуктах, ті, хто її їли, споживали в десять разів більше цих забруднюючих речовин, ніж якби їхня дієта була заснована на продуктах, вирощених органічно, згідно зі словами іншого автора, ад’юнкт-професора Університету Саузерн-Крос в Австралії та запрошеного професора Китайської академії сільськогосподарських наук, Лейферта.
Проте вчені ще не збираються застерігати від середземноморської дієти без органічних продуктів. Як пояснює Іверсен, дослідження не дуже велике, і вони ще не змогли відстежити довгостроковий вплив такої дієти на здоров’я.
«Для тих, хто їсть неорганічну середземноморську дієту, ми ще не знаємо, що буде найважливішим у довгостроковій перспективі: споживати кращі та здоровіші поживні речовини, ніж якби вони їли традиційну північноєвропейську дієту, чи поглинати більший обсяг забруднювачів навколишнього середовища. Доведеться дочекатися результатів досліджень на більших популяціях», – каже професор.
Забрудники з навколишнього середовища також надходять з інших джерел, таких як повітря, яким ми дихаємо, і через косметичні засоби, такі як креми для шкіри. У цьому дослідженні не було скориговано результати з урахуванням цих факторів.
Вчені з Університету Осло стверджують, що поки що вони не будуть змінювати офіційні дієтичні рекомендації. За підтримки Університету Осло та Фонду Екбо Іверсен та його колеги-дослідники вивчатимуть від 150 до 200 вагітних жінок у Норвегії. Одна група буде харчуватися органічною їжею до народження дитини, а інша — «як зазвичай». Обом групам буде рекомендовано дотримуватися національних дієтичних рекомендацій для вагітних жінок. Потім Іверсен та його дослідницька група перевірять на наявність забрудників із навколишнього середовища в крові, сечі та фекаліях учасників.
Професор Пер Оле Іверсен, кафедра харчування, Університет Осло, зазначає: «Ми прагнемо з’ясувати, чи буде перша група, яка споживає органічні продукти, мати нижчий рівень забруднення навколишнього середовища. З огляду на це ми також перевіримо сечу немовлят. Крім того, протягом наступного двох років за учасниками буде здійснюватися контроль».