Середземноморська дієта може призвести до споживання занадто великої кількості забруднювачів навколишнього середовища

Середземноморська дієта може призвести до споживання занадто великої кількості забруднювачів навколишнього середовища

Дотримання середземноморської дієти може принести багато переваг для здоров’я, але, на думку вчених, вона несе ризик споживання значної кількості забруднювачів навколишнього середовища. Нове дослідження показує, що рішенням цієї проблеми може стати їжа органічного виробництва.

Багато хто в усьому світі обирає середземноморську дієту, яка передбачає вживання великої кількості фруктів і овочів, цільного зерна, горіхів, бобових і риби, а також трохи вина, і вважається здоровою та корисною. Ще одна перевага полягає в тому, що ця дієта містить зовсім невелику кількість насичених жирів з молочних продуктів і червоного м’яса.

Але нове дослідження, проведене вченими з Університету Осло та університетів інших країн, зробило досить несподіване відкриття: особи, які обирали середземноморську дієту, що містила продукти, вирощені у звичайних умовах, споживали в три рази більше забрудників навколишнього середовища у порівнянні з раціоном, що відповідає звичайній західній дієті.

За словами одного з провідних авторів дослідження, Пера Оле Іверсена, професора Кафедри харчування в Університеті Осло однією з головних сильних сторін дослідження є те, що в ньому враховувались декілька факторів. Учасники були розділені на дві групи: одна вживала середземноморську дієту на основі продуктів, вирощених звичайним способом, а інша група їла середземноморську дієту, основу якої складали виключно органічно вирощені продукти. До та після періоду, коли вони дотримувалися середземноморської дієти, усі учасники мали звичайний раціон.

У групі, яка дотримувалась середземноморської дієти на основі органічних продуктів, рівень забруднення речовинами з навколишнього середовища був нижчим на 90% у порівнянні з групою, яка вживала середземноморську дієту з продуктів, вирощених звичайним способом. Дослідники провели ряд лабораторних обстежень зразків сечі учасників і дослідили, які забрудники були присутні в їжі, яку вони вживали.

Фрукти, овочі та цільні зерна, вирощені звичайним способом, є одними з основних джерел забрудників навколишнього середовища, які ми отримуємо із їжею. Оскільки середземноморська дієта заснована на таких продуктах, ті, хто її їли, споживали в десять разів більше цих забруднюючих речовин, ніж якби їхня дієта була заснована на продуктах, вирощених органічно, згідно зі словами іншого автора, ад’юнкт-професора Університету Саузерн-Крос в Австралії та запрошеного професора Китайської академії сільськогосподарських наук, Лейферта.

Проте вчені ще не збираються застерігати від середземноморської дієти без органічних продуктів. Як пояснює Іверсен, дослідження не дуже велике, і вони ще не змогли відстежити довгостроковий вплив такої дієти на здоров’я.

«Для тих, хто їсть неорганічну середземноморську дієту, ми ще не знаємо, що буде найважливішим у довгостроковій перспективі: споживати кращі та здоровіші поживні речовини, ніж якби вони їли традиційну північноєвропейську дієту, чи поглинати більший обсяг забруднювачів навколишнього середовища. Доведеться дочекатися результатів досліджень на більших популяціях», – каже професор.

Забрудники з навколишнього середовища також надходять з інших джерел, таких як повітря, яким ми дихаємо, і через косметичні засоби, такі як креми для шкіри. У цьому дослідженні не було скориговано результати з урахуванням цих факторів.

Вчені з Університету Осло стверджують, що поки що вони не будуть змінювати офіційні дієтичні рекомендації. За підтримки Університету Осло та Фонду Екбо Іверсен та його колеги-дослідники вивчатимуть від 150 до 200 вагітних жінок у Норвегії. Одна група буде харчуватися органічною їжею до народження дитини, а інша — «як зазвичай». Обом групам буде рекомендовано дотримуватися національних дієтичних рекомендацій для вагітних жінок. Потім Іверсен та його дослідницька група перевірять на наявність забрудників із навколишнього середовища в крові, сечі та фекаліях учасників.

Професор Пер Оле Іверсен, кафедра харчування, Університет Осло, зазначає: «Ми прагнемо з’ясувати, чи буде перша група, яка споживає органічні продукти, мати нижчий рівень забруднення навколишнього середовища. З огляду на це ми також перевіримо сечу немовлят. Крім того, протягом наступного двох років за учасниками буде здійснюватися контроль».

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20211102/Mediterranean-diet-may-lead-to-consumption-of-too-many-environmental-contaminants.aspx

Пов'язані Публікації

  • Новини на головній, Харчування

    Чорниця – смачний суперфуд

    Чорниця — це фрукт, багатий багатьма поживними речовинами та корисними сполуками, такими як вітамін С. Проте тривають дослідження щодо відомих переваг чорниці для здоров’я, у тому числі чи допомагає вона при запаленні та захищає від раку.

  • Новини на головній

    Результати дослідження пацієнтів, які дотримуються здорового способу життя

    За результатами дослідження пацієнти, які дотримуються здорового способу життя, включаючи дієту, фізичні вправи та відсутність впливу куріння, мали нижчу смертність від запальних захворювань кишечника

  • Новини на головній, Харчування

    Конкурс! Кулінарна книга для пацієнтів із ЗЗК

    ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «АСОЦІАЦІЯ ХВОРИХ ІЗ ЗАПАЛЬНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ КИШЕЧНИКА «ПОВНОЦІННЕ ЖИТТЯ» у рамках проєкту «Кулінарна книга для пацієнтів із ЗЗК», який присвячений Міжнародному дню ЗЗК (World IBD Day) оголошує конкурс кулінарних рецептів.

  • Харчування

    Пробіотики та виразковий коліт: що слід знати?

    Шлунково-кишковий тракт містить мільйони крихітних бактерій, корисних і необхідних для здоров’я. Однак дисбаланс або зміна бактерій у кишечнику може призвести до запальних процесів, які можуть призвести до хронічної хвороби. Один зі способів, як можна змінити бактеріальний баланс кишечника, це вживання пробіотиків.

  • Харчування

    Коронавірус та ЗЗК: Вітаміни та добавки

    Є багато питань щодо нового коронавірусу (COVID-19) та того, чи можуть вітаміни, мінерали чи харчові добавки допомогти пацієнтам із ЗЗК уникнути зараження вірусом. Крім того, люди задаються питанням, чи можуть допоміжні підходи допомогти скоротити перебіг захворювання або зменшити вплив COVID-19. Перш за все, добавки НЕ повинні замінювати ліки, здорове харчування, постійне вживання рідини, миття рук та соціальне дистанціювання . Наразі немає доказів, які б підтверджували використання добавок, включаючи вітаміни та мінерали для запобігання або лікування вірусу COVID-19. Ми сподіваємось, що наведена нижче інформація допоможе вам, вашій родині зрозуміти деякі речі, пов’язані з COVID-19 та вітамінами, мінералами та добавками.

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: [email protected]
Facebook: gofulllife

Створено за підтримки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"