8
ЛютЧорниця – смачний суперфуд
Чорниця — це ягода, багата багатьма поживними речовинами та корисними сполуками, такими як вітамін С. Проте тривають дослідження щодо відомих переваг чорниці для здоров’я, у тому числі чи допомагає вона при запаленні та захищає від раку.
Корисні властивості чорниці
Чорниця містить багато хімічної речовини під назвою антоціани. Звичайне щоденне споживання антоціанів становить приблизно 200 мг (міліграм). Загальний вміст антоціану в чорниці зазвичай становить від 300 до 700 мг на 100 грамів свіжих фруктів, залежно від кількох факторів.
Порція свіжої чорниці масою 100 г також містить невелику кількість:
вітамін С (3 мг)
кверцетин (3 мг)
катехін (20 мг)
Існує небагато іншої інформації про харчовий профіль чорниці. 100 г чорниці, ймовірно, містять близько 37 калорій і приблизно на 90% складаються з води.
Чи може чорниця допомогти захистити від раку
Організм людини містить ряд хімічних речовин, які називаються «вільними радикалами» і можуть завдати шкоди клітинам. Вони можуть викликати ряд проблем зі здоров’ям, включаючи рак. У ході лабораторних досліджень і досліджень на тваринах дослідники виявили, що антиоксиданти допомагають подолати вплив цих вільних радикалів. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити дію антиоксидантів, і, відповідно, роль чорниці в боротьбі з раком у людей.
Чи може чорниця зменшити запалення
Деякі докази свідчать, що чорниця може допомогти боротися із запаленням. Антоціани є антиоксидантами з протизапальними властивостями.
Дослідження 2021 року показало, що люди, які щодня пили сік чорниці та червоного винограду, мали відчутне покращення біомаркерів запалення та пошкодження тканин протягом 9 тижнів.
Інший огляд показав, що ягоди допомагають зменшити метаболічні та серцево-судинні фактори ризику, хоча необхідні більш масштабні дослідження.
Чи може чорниця допомогти знизити рівень цукру в крові
Історично лікарі-практики використовували чорницю як трав’яний засіб для зниження рівня цукру в крові у людей з цукровим діабетом 2 типу.
Останні дослідження стверджують, що екстракт чорниці може бути ефективним для зниження рівня цукру в крові у людей з діабетом 2 типу.
Інше дослідження показало, що споживання чорниці призводить до посилення секреції інсуліну, що свідчить про те, що ягоди можуть допомогти боротися з діабетом. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб встановити його потенційні можливості застосування.
Чи може чорниця покращити здоров’я очей
Давно вважалось, що чорниця допомагає покращити здоров’я очей, оскільки британські пілоти під час Другої світової війни їли варення з чорниці, вважаючи, що це покращує нічний зір. Однак це випливає з анекдотичних свідчень.
Нещодавно невелике дослідження з 2015 року показало, що щоденне вживання 480 мг екстракту чорниці зменшує симптоми втоми очей, такі як біль в очах, тяжкість в очах, неприємні відчуття та відчуття стороннього тіла.
Це говорить про те, що необхідні додаткові дослідження, але результати є перспективними.
Чи може чорниця знизити ризик серцевих захворювань
Експерти в галузі охорони здоров’я припускають, що споживання фруктів та ягід, що містять високий рівень поліфенолів, може знизити кров’яний тиск. Чорниця містить високий рівень поліфенолів, тому вони, ймовірно, мають такий ефект.
Одне дослідження показало, що багатий антоціаніном екстракт чорниці насправді може допомогти знизити рівень «поганого» холестерину в крові – ліпопротеїдів низької щільності. Дослідження пов’язують високий рівень поганого холестерину з хворобами серця, інсультом та кількома іншими станами.
Інші переваги від вживання чорниці
Важливо зазначити, що наведені нижче дослідження є невеликими, можливо, не включали групу плацебо або могли не залучати людей. Тому необхідно більше доказів, перш ніж дослідники зможуть зробити якісь висновки щодо користі чорниці.
Однак дослідження щодо інших переваг для здоров’я від додавання чорниці до дієти тривають:
- Виразковий коліт: пілотне дослідження 2016 року свідчить, що особи, які страждають на виразковий коліт, отримували користь від приймання харчових добавок з високим вмістом чорниці, багатими на антоціани.
- Свербіж: дані одного дослідження на мишах демонструють, що антоціани з чорниці можуть допомогти лікувати свербіж, викликаний атопічним дерматитом.
- Здоров’я ясен: одне дослідження 2015 року показало, що споживання великої кількості чорниці може зменшити ознаки гінгівіту. Однак важливо відзначити, що покращення було у порівнянні зі стандартним лікуванням зубів. Крім того, вміст цукру в чорниці може бути занадто високим, щоб переважити будь-яку користь.
- Антимікробні властивості: чорниця містить багато дубильних та в’яжучих речовин, які, як повідомляється, мають антибактеріальні властивості.
Дозування
Багато людей у Сполучених Штатах приймають вітаміни або добавки в різних формах.
Рекомендована добова доза добавок чорниці сильно варіюється. Одне дослідження пропонує варіації від 20 до 60 г сушених ягід або від 160 до 480 мг порошкоподібного екстракту на день. Інше рекомендує приймати 80–1000 мг один або двічі на день. Тому важко визначити, яка добова доза підходить без обговорення з медичними працівниками.
Крім того, деякі добавки можуть викликати побічні ефекти у високих дозах або без консультації лікаря. Вони також можуть взаємодіяти з певними ліками. Чорниця, зокрема, може взаємодіяти з лікарським засобом від раку, який називається ерлотиніб (Tarceva), протидіабетичними препаратами або ліками, які уповільнюють згортання крові, тому важливо поговорити з медичним працівником, перш ніж приймати будь-які добавки, щоб переконатися, що вони не взаємодіють з іншими ліками.
Вплив добавок чорниці під час вагітності зараз також невідомий, тому вагітним або годуючим матерям слід уникати їх приймання. І з цієї ж причини не варто давати чорничні добавки маленьким дітям або немовлятам.
Оптимальним варіантом є все ж вживання, за можливості, свіжих чорниць, адже вони містять речовини, відсутні у добавках, наприклад, клітковину, яка може додатково сприяти здоровому травленню.
Джерело: https://www.medicalnewstoday.com/articles/bilberry-benefits