Чи допоможе безглютеновая дієта в лікуванні запальних захворювань кишечника?

Чи допоможе безглютеновая дієта в лікуванні запальних захворювань кишечника?



Пацієнти, які мають запальні захворювання кишечника кожен раз задають питання дієтологам, якої дієти їм слід дотримуватися? Одна з тем, яка зазвичай стоїть на першому плані і в центрі уваги, полягає в тому, чи повинні вони дотримуватися безглютенової дієти. Ця тема може збити з пантелику багатьох людей, тому що навколо глютену і глютеносодержащіх продуктів дуже багато дезінформації.

Але є три основні причини, за якими пацієнти повинні виключити глютен або пшеницю – і ці причини не завжди мають безпосереднє відношення до ЗЗК.

Целіакія

Целіакія – це аутоімунний стан, при якому організм атакує слизову оболонку тонкої кишки, коли пацієнти споживають глютен, білок, що міститься в пшениці, ячмені та житі. Це викликає біль, діарею, втрату ваги, головні болі та біль в суглобах. Діагноз «целіакія» може бути поставлений за допомогою аналізу крові, ендоскопії та кишкової біопсії. Пацієнти з целіакію повинні повністю виключити глютен зі своєї дієти на все життя. Якщо целіакія не діагностується вчасно, вона може викликати безліч інших проблем, таких як дефіцит вітамінів і мінералів, безпліддя, проблеми з жовчним міхуром, неврологічні проблеми, втрата кісткової маси, непереносимість лактози і інші стани.

Алергія на пшеницю

Алергія на пшеницю є досить поширеною харчовою алергією, а пшениця є одним з восьми основних продуктів, на які люди найчастіше мають алергію. Коли у когось виникає алергічна реакція на пшеницю, симптоми можуть варіюватися від набряку, свербіння, висипу, головного болю, розладів шлунково-кишкового тракту, утрудненого ковтання або печії до повної анафілаксії, яка може бути небезпечною для життя. Хоча алергію на пшеницю можна сплутати з целіакію, вона не є аутоімунним захворюванням і не викликає ушкодження тонкої кишки. Це справжня харчова алергія. Більшість людей, які страждають алергією на пшеницю, також можуть їсти продукти, приготовлені з ячменю і жита. Діагноз цієї алергії може бути поставлений алергологом за допомогою аналізу крові або алергопроби.

Непереносимість пшениці або глютену

Непереносимість пшениці або глютену є відкладеною реакцією на пшеницю або глютен. Це не справжня алергічна реакція, тому вона не має всіх симптомів алергії і не супроводжується ризиком анафілаксії. Більшість симптомів цього типу непереносимості відносяться до кишечнику і можуть включати надмірне газоутворення, здуття живота, біль, судоми і діарею. Отримання точного діагнозу непереносимості може бути важким і часто вимагає усунення можливості алергії пшениці або целіакії. Ліквідаційні дієти можуть допомогти в підтвердженні непереносимості пшениці або глютену. Після підтвердження пацієнти повинні продовжувати виключати або обмежувати негативний елемент зі свого раціону.

ВИСНОВОК:

Пацієнти, які мають запальні захворювання кишечника, не завжди повинні виключати глютен зі своєї дієти. Фактично, виключення глютену, коли вам це не потрібно, може виключити багато здорових продуктів, які є хорошими джерелами клітковини, вітамінів і мінералів. Якщо у вас ЗЗК і ви потрапляєте в одну з перерахованих вище категорій, то виключення глютену або пшениці, ймовірно, вам підходить. Поспілкуйтеся з вашим лікарем, щоб отримати точний діагноз. Дієтолог або гастроентеролог можуть допомогти вам переконатися, що зміни в дієті не підвищують ризик дефіциту поживних речовин.

 

Джерело: https://www.healthcentral.com/article/how-to-eliminate-worry-when-eating-out-with-ibd

Пов'язані Публікації

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: [email protected]
Facebook: gofulllife

Створено за підтримки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"