Основні причини розвитку запальних захворювань кишечника

Незважаючи на те, що запальні захворювання кишечника (ЗЗК) знаходяться у фокусі уваги лікарів вже досить багато часу (неспецифічний виразковий коліт (НВК) описано в середині 1800 рр., хворобу Крону (ХК) трохи пізніше – у 1932р.), етіологія захворювань й досі залишається невизначеною. Головні напрямки теоретичних поглядів на можливі причини – це генетичні особливості пацієнта, вплив інфекційних агентів, якості кишкового бар’єру, слизу та імунологічна відповідь слизової оболонки кишечнику, характеристики мікробіому, фактори зовнішнього середовища.


Генетичні особливості. Нова ера в вивченні генетичної основи ЗЗК почалася зі знайденого у багатьох з хворобою Крона гену NOD2 / CARD 15, зменшеної кількості генних відрізків, відповідальних за синтез природних антибіотиків дефензинів (у хворих на 8-й хромосомі – три відрізки, а у здорових – чотири); підтверджено наявність 47 локусів, пов’язаних з ЗЗК: 19 – специфічних для НВК, 28 – хвороби Крону. Генетично кодуються функція кишкового епітеліального бар’єру, «поведінка» кишкових клітин в умовах природної гибелі ентероцитів, факторів імунної взаємодії – а це медіатори, сигнальні молекули (інтерлейкіни, інтерферони) та лімфоцити, макрофаги. Деякі фактори є специфічними, особливо для хвороби Крону, деякі – ні, та обумовлюють неспецифічну аномальну імунну відповідь із залученням до перехресної реакції інших органів (шкіра, очі, суглоби, епітелій жовчних шляхів). Відносний ризик розвитку ЗЗК у найближчих родичів хворого підвищений в 14-15 разів у порівнянні з населенням в цілому, а 15-20% пацієнтів з ЗЗК мають членів сім’ї з цією хворобою.


Гострий початок захворювання іноді можна пояснити вірусною або бактеріальною інвазією та у кожного 10-го хворого при поглибленому обстеженні знаходять ентеровіруси, цитомегаловіруси, Clostridium difficile, кишкову паличку, мікоплазму, Mycobacterium avium. Існує консенсус, що щільність мікробіоти у пацієнтів з ЗЗК вища, ніж у здорових суб’єктів, але ж чи специфічні ці зміни – остаточно не з’ясовано. Також постулюється, що зміни в складі кишкової мікробіоти та дефекти імунітету в слизової оболонці призводять до НВК. Сироваткові антибактеріальні антитіла присутні у пацієнтів з виразковим колітом та хворобою Крону. Діапазон антитіл проти бактеріальних та грибкових антигенів (антитіла проти Saccharomyces cerevisiae [ASCA]) ширше при хворобі Крона, а з виразковим колітом асоційоване антитіло pANCA, що розпізнає ядерні антигени, реагуючі з бактеріальними антигенами.


Можливі етіологічні фактори – бактерії, віруси, гриби, токсини, їжа, згідно імуногенетичної теорії походження НВК та ХК, спроможні виступати як тригери, що потребують реакції організму, імунітету, але в умовах, коли імунна відповідь несправна, неправильна, змінюється її напрямок, стає неможливою її коректна регуляція. В свою чергу, неконтрольовані реакції та аутоантитіла пошкоджують тканини та розвивається локальне запалення, що знов потребує відповіді імунної системи. Так замикається патологічне коло, та формується хронічний перебіг ЗЗК. В подальшому запальні процеси сприяють порушенню бар’єрної функції кишечнику, змінюється якість слизоутворення, з’являються метаболічні розлади. Тобто запалення переходить в хронічне завдяки генетично обумовленої неспроможності імунної відповіді подолати та припинити гострий процес. Це властивість автоімунних процесів, до яких і належать ЗЗК.


Отже, ЗЗК вважаються багатофакторними захворюваннями з генетичною схильністю, що дозволяє реалізуватися доки ще невідомим уражуючим агентам. Вторинні механізми, що виникають на фоні симбіозу генетичних і зовнішніх факторів, призводять до розвитку неспецифічного імунного запалення в слизовій оболонці товстої кишки.


Серед факторів зовнішнього середовища розвитку ЗЗК сприяють:
– Відсутність грудного вигодовування.
– Велика кількість дитячих інфекцій.
– Куріння сигарет, особливо для розвитку хвороби Крона та не дивлячись на деякий захист від виразкового коліту.
– Нестероїдні протизапальні препарати (ібупрофен, диклофенак натрію, напроксен натрію та інші) не тільки збільшують ризик розвитку ЗЗК, а й погіршують захворювання у людей з ЗЗК.
– Оральні контрацептиви (ОК): в 1,5 рази підвищують ймовірність виникнення хвороби Крона у жінок.
– Схильність до фаст-фуду.
– Стрес.
Відомо, що апендектомія в молодому віці запобігає виникненню НВК.

Пов'язані Публікації

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: [email protected]
Facebook: gofulllife

Створено за підтримки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"