Вплив дефіциту вітаміну D на запальні захворювання кишечника

Науковці визначили, дефіцит якого вітаміну досить часто супроводжує запальні захворювання кишечника (далі ЗЗК). І це вітамін D. Певно, кожному відомо, що ми з більшою ймовірністю матимемо нижчий рівень цього ключового вітаміну в зимові місяці (оскільки значною мірою отримуємо його через контакт сонячного світла з нашою шкірою), але чи відомо вам, що даний вітамін також тісно пов’язаний із ЗЗК? Насправді, моніторинг рівня вітаміну D може також свідчити про майбутню хворобу.

Важливо пам’ятати, що значна частина населення, як вважають науковці, мають дефіцит вітаміну D – тим більше, якщо вони належать до афроамериканців (дефіцит є найбільш поширеним у цій групі, тому що пігментація зменшує виробництво вітаміну D в нашій шкірі) . Однак, наявність ЗЗК автоматично переносить особу в групу високого ризику дефіциту даного вітаміну.

Багато вчених стверджують, що існує безліч досліджень, які показують зв’язок між ЗЗК і вітаміном D. Хоча деякі люди можуть подумати, що це пов’язано з нашою соціальною ситуацією (проблемою сучасності є те, що люди менше бажають виходити на вулицю і воліють перебувати в комфорті всередині власного будинку під час загострення ЗЗК, що було продемонстровано в пацієнтів, яким порівняно нещодавно поставили діагноз «неспецифічний виразковий коліт» або «хвороба Крона»), представники медичної спільноти вважають, що рівень вітаміну D в організмі людини у недалекому майбутньому можна буде використовувати в якості маркера (характерної ознаки, притаманної певному процесу або захворюванню. – прим. перекл.) для діагностики ЗЗК.

Але чому це так? Науковці стверджують, що рецептори вітаміну D знаходяться в травному тракті, а та порція цього вітаміну, який ми отримуємо від сонця, і та, що надходить до організму з харчовими продуктами, зв’язується з цими рецепторами. Хворим на ЗЗК вітамін D, через певні механізми розвитку та загострення запалення, може навіть полегшити симптоми. Саме тому, можливим є те, що наш організм використовує більше вітаміну D, щоб пригнітити патологічний процес, тим самим провокуючи розвиток дефіцитного стану. Це може бути пов’язано з тим, що вітамін D є жиророзчинним, тому наша травна система повинна бути належним чином здатна перетравлювати жири, щоб правильно вбирати цей вітамін. У будь-якому випадку, це, безумовно, показує, що вітамін D тісно пов’язаний з нашим травним трактом.

Рада вітаміну D надає огляд деяких робіт, присвячених даному питанню. Невеликий експеримент у США показав, що 67% людей увійшли до стану ремісії при прийомі 5000 МО вітаміну D на добу (доза починалась із 1000 МО і повільно збільшувалася) протягом 24-тижневого періоду. Дослідження, проведене в 2013 році, розглядало рівні вітаміну D у хворих на ЗЗК, і було виявлено, що особи, в яких був низький рівень, частіше були госпіталізовані або підлягали оперативному лікуванню з приводу ускладнень ЗЗК.

Важливо переконатися, що ваш лікар регулярно обстежує вас на наявність дефіциту вітаміну D, особливо в зимові місяці. Оскільки дози доповнення змінюються, завжди обов’язково обговорити з ним правильну індивідуальну дозу для вас. Продукти, такі як жирна риба, гриби та яєчні жовтки, також є хорошим способом отримання вітаміну D.

Джерело: https://bit.ly/2IiayZd

Пов'язані Публікації

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: [email protected]
Facebook: gofulllife

Створено за підтримки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"