Вплив цукру на розвиток запальних захворювань кишечника

Короткочасне значне збільшення споживання цукру може збільшити ризик запальних захворювань кишечника та мати суттєвий вплив на наше здоров’я, підкреслює нове дослідження University of Alberta.

 У дослідженні, опублікованому в Scientific Reports, науковці з’ясували, що у мишей спостерігається підвищена сприйнятливість до хімічно індукованого коліту та погіршення перебігу наявного захворювання після лише двох днів дієти із високим вмістом цукру, в порівнянні з тими, хто дотримується збалансованого харчування.

«Раніше було продемонстровано, що тип дієти, який ви дотримуєтесь, може змінити вашу сприйнятливість до захворювань. Ми хотіли дізнатись, скільки часу проходить, перш ніж зміна дієти може справити істотний вплив на здоров’я.  Стосовно цукру та коліту, то вистачило всього двох днів, що нас насправді здивувало, адже ніхто не думав, що це станеться так швидко», — пояснює керівниця дослідження, Карен Мадсен.

Що ж може призвести до настільки разючої зміни за такий короткий час?  Виявляється, ключем до розгадки є кишковий мікробіом та вплив їжі на нього. Продукти, багаті клітковиною, діють як паливо для «хороших» бактерій, які живуть у кишечнику та виробляють коротко ланцюгові жирні кислоти, критичні для ефективної імунної відповіді.  Дієти з високим вмістом цукру та зниженим вмістом клітковини, які пов’язана із запаленням та дефектною імунною реакцією, адже цукри, ще й  в умовах дефіциту целюлози, є прекрасними харчами для шкідливих бактерій, наприклад, для кишкової палички.

            Дослідження Мадсен показало, що у мишей на дієті з високим вмістом цукру сильніше була ушкоджена тканина кишечника, а також визначалось зниження та викривлення імунної відповіді.  Ці проблеми були усунені після того, як їх раціон був доповнений коротко ланцюговими жирними кислотами, які зазвичай виробляються «хорошими» бактеріями.

«Наше дослідження доводить, що короткочасне підвищене споживання цукру дійсно може мати згубний вплив, тому ідея, що це нормально добре харчуватися весь тиждень і балуватися нездоровою їжею у вихідні, є помилковою», — коментує Мадсен. «Подальші дослідження можуть прокласти шлях до можливого використання коротко ланцюгових жирних кислот як харчових добавок. Зміна раціону — одна з найважчих речей для пацієнта, навіть якщо вона може вплинути на перебіг захворювання».

Мадсен та її колеги також показали, що лише два дні на дієті з високим вмістом цукру та відсутність коротко ланцюгових жирних кислот спричинили збільшення проникності стінки кишечника. Це відкриває  цікаві напрямки досліджень про те, як дієта може впливати не лише на мікробіом, але й на здоров’я головного мозку, адже з кожним днем зростає кількість доказів наявності зв’язку між кишковим мікробіомом і нейродегенеративними захворюваннями, такими як хвороби Альцгеймера та Паркінсона.

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20191114/Short-term-increases-in-sugar-consumption-could-raise-risk-of-inflammatory-bowel-disease.aspx

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: [email protected]
Facebook: gofulllife

Створено за підтримки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"