Які продукти ослаблюють імунітет?

Імунна система допомагає захистити організм від найрізноманітніших захворювань, і однієї з важливих частин, які забезпечують її міцність та правильне функціонування, є харчування.

Регулярне вживання нездорової їжі може перешкодити нормальній роботі імунної системи. Деякі вчені припускають, що дієти з високим вмістом цукру та надлишку солі пов’язані з підвищеним ризиком деяких аутоімунних станів та інших хронічних захворювань.

З іншого боку, вживання продуктів, що містять певні поживні речовини, наприклад вітамін С, може сприяти зміцненню імунної системи.

Будь-хто, хто хоче підтримати свою імунну функцію, може обмежити або уникати перелічених нижче продуктів.

Перероблені харчові продукти

Багато таких продуктів містять нездорові жири, цукор та добавки, які можуть покращити смак, текстуру та термін зберігання продукту, але, як показують дослідження, здатні послабити імунну систему.

Це, наприклад:

  • консервовані продукти
  • чипси
  • тістечка та печиво

У дослідженні 2017 року було виявлено, що вживання продуктів, що містять добавки, може збільшити ризик певних хронічних запальних або метаболічних станів. Були розглянуті такі добавки, як сукралоза, аспартам, карбоксиметилцелюлоза, полісорбат-80, натрій та карагенан.

В огляді 2014 року науковці відзначили, що високе споживання солі, рафінованого цукру, насичених жирів та жирних кислот омега-6, а також дефіцит омега-3 жирних кислот в раціоні може завдати шкоди імунній системі.

Вживання цукру та жирів у оброблених продуктах може також призвести до надмірного споживання калорій, що може збільшити ризик ожиріння. Ожиріння може призвести до запалення, яке може призвести до інсулінорезистентності, а також порушенням регуляції імунної системи.

Їжа з високим вмістом цукру

Люди, раціон яких містить продукти з високим вмістом цукру, мають підвищений ризик кількох хронічних захворювань, включаючи ішемічну хворобу серця та діабет 2 типу.

До таких продуктів належать:

  • консерви, мармелад та солодощі
  • печиво та тістечка
  • ароматизоване молоко та підсолоджені молочні продукти
  • пластівці для сніданку з цукром
  • солодкі напої

Крім того, дієта з високим вмістом цукру може обмежити здатність імунної системи боротися із захворюваннями шляхом зниження ефективності лейкоцитів та посилення запалення.

Їжа з високим вмістом рафінованих вуглеводів

Їжа з високим вмістом рафінованих вуглеводів, наприклад, біле борошно та цукор-рафінад, пов’язана зі збільшенням запалення та окисного стресу, що може завдати шкоди імунній системі. 

Особам, які бажають підтримати свою імунну систему, можливо краще обмежити споживання їжі з високим вмістом рафінованих вуглеводів, цукру та добавок.

Різноманітна дієта, багата на поживні речовини, з іншого боку, може підсилити імунну систему та допомогти зменшити запалення.

Джерело:https://www.medicalnewstoday.com/articles/foods-that-weaken-immune-system?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2021-05-11%E2%89%8B%3D32561322&rvid=e3b0c44298fc1c149afbf4c8996fb92427ae41e4649b934ca495991b7852b855&fbclid=IwAR3pw0foKL0d56N59ca6p6aEbgWUsS29p7laKEgIu9wLUUf1EgtM6hfCB0s#foods-to-avoid

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: [email protected]
Facebook: gofulllife

Створено за підтримки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"