Коли пацієнту з запалювальними захворюваннями кишечнику потрібен скринінг раку кишечнику

Коли пацієнту з запалювальними захворюваннями кишечнику потрібен скринінг раку кишечнику

У пацієнтів хворих на запальні захворювання кишечнику (ЗЗК) існує декілька збільшений ризик розвитку раку товстого кишечнику. Головним чинником розвитку онкологічної патології вважають хронічне запалення, яке властиво ЗЗК. Ризик прямо залежить від тривалості хвороби (колоректальний рак діагностують у 2% хворих з неспецифічним виразковим колітом, через 10 років, та у 18% хворих через 30 років від початку захворювання) та поширеності ураження (при ураженні лише прямої кишки ризик збільшується в 1,7 разів, а при тотальному ураженні товстого кишечника в 14,8 разів у порівнянні з загальною популяцією).

Вірогідність та ризик колоректального раку підвищуються також при наявність такого рідкісного ускладнення ЗЗК, як первинний склерозуючий холангіт (запалення жовчних внутрипечінкових протоків) або випадків раку кишечника в родині хворого на ЗЗК.

Важливо розуміти, що ЗЗК не обов’язково призводить до раку товстого кишечника, крім того вірогідність ризику розвитку колоректального раку у хворих на ЗЗК може зменшуватися при ефективному лікуванні та регулярних перевірках кишечника (скринінг). Саме тому так важливо приймати лікування відповідно до призначень лікаря та регулярно проходити скринінгові обстеження.

На сьогодні відповідно до рекомендацій Американської гастроентерологічної асоціації вважається, що кожен хворий на Неспецифічний виразковий коліт (НВК) або хворобу Крона (із залученням що найменш 1/3 товстого кишечника) повинен пройти колоноскопію для перевірки на наявність раку кишечника не пізніше ніж через 8 років від початку розвитку симптомів ЗЗК, а після цього повторювати дослідження кожні 1 – 2 роки. Пацієнти, у яких крім НВК є також і первинний склерозуючий холангіт повинні проходити дослідження раз у рік з моменту встановлення діагнозу.

Крім колоноскопії існують також інші можливі методики для скринінгу колоректального раку, у тому числі: віртуальна колоноскопія (КТ-колонографія), аналіз на приховану кров в калі, та гнучка сигмоїдоскопія. Колоноскопія є найбільш точним методом, крім того при виявленні будь-якої підозрілої ділянки, лікар може під час процедури застосувати хірургічні інструменти щоб взяти зразки тканин (біопсії) для аналізу. До недоліків методу відносять інвазивність процедури та необхідність спеціальної підготовки.

Пов'язані Публікації

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: [email protected]
Facebook: gofulllife

Створено за підтримки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"