7
ЛисБіологічно-активні речовини, що містяться в плодах чорниці, можуть знижувати запалення при ЗЗК
Більшість з нас (якщо не всі ми) – чули про корисні властивості чорниці. В основному ми знаємо, що плоди чорниці – це своєрідні «фабрики» по виробництву вітамінів та органічних речовин, які впливають на протікання метаболічних реакцій організму. Саме тому, плоди чорниці надзвичайно цінуються в медицині, а держава централізовано скуповує плоди для виробництва лікарських засобів.
В ході досліджень, проведених у Токійському Університеті під керівництвом Шихару Нішіяма (Chiharu Nishiyama) було встановлено, що один із компонентів, який міститься у чорниці – поліфенол під назвою птеростилбен (ПСБ) – володіє надзвичайно сильним протизапальним потенціалом, настільки вражаючим – що група вчених впевнена в його подальшому використанні для пригнічення запальних реакцій при ЗЗК. Так стверджується у науковій роботі, яка опублікована в журналі FASEB.
ПСБ структурно схожий з іншим рослинним компонентом з важливим медичним потенціалом, ресвератролом, чия біологічна активність проявляється у вигляді пролонгованого імуномодуляторного та протизапального ефектів на ступінь запалення при виразковому коліті. Вчені почали досліджувати низку біологічно-активних речовин плодів чорниці на здатність пригнічувати Т-клітинну гілку імунітету (яка є ключовою при гіперактивації імунітету при ЗЗК). «Ми дослідили ефект дії птеростилбену «ПБС, 3′,5′‐диметокси-ресвератрол), молекули-похідної від ресвератролу, що знайдено в плодах чорниці. За допомогою системи ко-культивування in vitro нам вдалось показати, що ПСБ здатний проявляти надзвичайно сильний пригнічувальний ефект на проліферацію Т-клітин при індукованому коліті, і цей ефект по силі є більшим за всі інші відомі фітоаналоги» – пишуть дослідники в статті.
По суті, японським вченим вдалось вивести сучасне розуміння регуляції гомеостазу за допомогою рослинних біокомпонентів на новий рівень. Їх потенціалу може бути цілком достатньо для подальшої розробки нового напрямку лікувальних засобів з протизапальним потенціалом, адже біологічно-активні компоненти володіють набагато нижчими показниками життєзагрожуючих побічних ефектів, аніж чинні аналоги. Окрім того, варто задуматись про внесення плодів чорниці у щоденний раціон харчування хворих на ЗЗК.
Джерело: Yashiro, T., Yura, S., Tobita, A., Toyoda, Y., Kasakura, K., & Nishiyama, C. (Accepted/In press). Pterostilbene reduces colonic inflammation by suppressing dendritic cell activation and promoting regulatory T cell development. FASEB Journal. https://doi.org/10.1096/fj.202001502R