Алкоголь при Хворобі Крона. Чи можливе поєднання?

Алкоголь при Хворобі Крона. Чи можливе поєднання?

Алкоголь при Хворобі Крона. Чи можливе поєднання?

Значна частина боротьби з хворобою Крона – це внесення змін до дієти для запобігання загострення проявів.  В принципі, базові підходи до корекції харчового режиму (обмеження подразнюючої їжі, смаженого, гострого, збільшення частки свіжих овочів і фруктів тощо) відомі давно, є простими і, навіть на базовому рівні, доступні не лише медичним працівникам. Але як стосовно напоїв, особливо алкогольних?

Як відомо, алкоголь є поширеним пусковим механізмом для загострення хвороби Крона, і деяким людям із даною патологію потрібно уникати високоградусних напоїв або хоча б обмежувати їх споживання. Але чи це вся інформація, якою ми володіємо?

Алкоголь може впливати на імунну систему, провокуючи певні зміни, що викликають запальну реакцію в кишечнику.  Вживання алкоголю може спровокувати початок хвороби Крона або погіршити симптоми. Хімічні зміни, які відбуваються під впливом алкоголю, можуть порушити роботу кишечника.  Люди з хворобою Крона особливо схильні до токсичного ураження травного тракту, викликаного алкоголем. Проте, враховуючи надзвичайну складність імунної системи, не існує простого правила щодо вживання алкоголю.  Алкоголь може не викликати у однієї людини погіршення стану взагалі, а в іншої може бути причиною важких реакцій. Реакція може також різнитись в залежності від міцності напою, наприклад, пиво є значно сильнішим тригером.

Проведене в 2010 році дослідження дозволило виявити, що вживання алкоголю може погіршити перебіг хвороби Крона.  Проте дана робота базувалась виключно на результатах анкетування, вибірка була невеликою (129 людей із запальними захворюваннями кишечника, лиш  у 52 з яких була хвороба Крона),  тому навряд чи вона є достатньо релевантною.

 У дослідженні 2018 року науковці в Journal of Gastroenterology дійшли подібних висновків.  Як і в попередньому дослідженні, автори встановили, що пацієнти із запальними захворюваннями кишечника (далі ЗЗК), які вживають алкоголь, частіше повідомляють про погіршення стану.

У 2018 році у журналі Annals of Gastroenterology опублікований досить масштабний огляд, в якому були розглянуті результати 12 досліджень впливу алкоголю у людей із ЗЗК.

Автори більшості з них також прийшли до висновку, що симптоми хвороби Крона погіршилися при споживанні алкоголю, і також зазначили, що підтвердження отриманих даних потребує подальшого дослідження. В іншому дослідженні було розглянуто групу людей із ЗЗК, які щодня вживали червоне вино протягом тижня. Науковці визначили, що у людей з неактивним ЗЗК, які щодня п’ють червоне вино, може бути підвищений ризик рецидиву/ спалаху захворювання.

Деякі з інших побічних ефектів, які може викликати алкоголь у пацієнтів із Хворобою Крона, включають:

 – анемію;

– погіршення існуючих захворювань печінки;

– короткочасний вплив алкоголю може викликати діарею, блювоту і сонливість; 

– до довготривалих наслідків належать виразка і гастрит.

            Автори досліджень визнають, що для отримання остаточного висновку потрібно набагато більше досліджень.

Джерело: https://bit.ly/2JZfnqq https://bit.ly/2WN1Oj1

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: info@gofulllife.com.ua
Facebook: gofulllife

Створено за підтимки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"