Як контролювати ефективність лікування запальних захворювань кишечнику

Як контролювати ефективність лікування запальних захворювань кишечнику

У більшості пацієнтів, які страждають на запальні захворювання кишечнику (ЗЗК) хвороба має хронічний рецидивуючий перебіг, при якому спостерігається чергування періодів загострень та періодів ремісії (коли захворювання знаходиться в неактивній стадії, і симптоми відсутні або проявляються в мінімальному ступені).
Якщо у Вас загострення захворювання, мета терапії – максимально швидко і ефективно послабити симптоми – тобто викликати наступ ремісії. Після того, як ви починаєте контролювати симптоми захворювання, наступна мета лікування – досягти відсутності симптомів на більш тривалий термін. Цей етап називають «підтримкою ремісії». Необхідно зберігати прийом лікарських препаратів, щоб зберегти стан ремісії. Однак потрібно пам’ятати, що іноді загострення може виникнути навіть на тлі прийому ліків.
За рахунок чого можна контролювати ефективність лікування? По-перше, це самопочуття пацієнта (частота та консистенція стулу, наявності крові в фекаліях, загальне самопочуття). Але треба пам’ятати, що симптоми не завжди співпадають з активністю запалення в кишечнику. Тому крім симптомів необхідно регулярно контролювати лабораторні показники, а саме – С-реактивний білок (СРБ) та кальпротектин, а також, за необхідності, швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ), гематокриту та лактоферин.
Кальпротектин – білок, що виробляється нейтрофілами слизової оболонки кишечника, який підвищується при виникненні запалення в кишечнику. Крім ЗЗК рівень кальпротектину підвищується також при інфекційних ураженнях кишечника та онкологічних захворюваннях, але при запальних захворюваннях кишечника ступень підвищення кальпротектину найбільший. Рівень підвищення кількості кальпротектину відбиває активність запалення кишечника, а також може бути ознакою близького загострення у пацієнтів які не мають симптомів. Зрідка при наявності активної хвороби Крона рівень кальпротектину залишається нормальним, що може бути пов’язано з переважним ураженням більш глибоких шарів стінки кишечника, в яких немає нейтрофілів, що продукують кальпротектин.
Найбільш точно оцінити ефективність лікування допомагає ендоскопічне дослідження – колоноскопія, з наступним гістологічним дослідженням біоптатів, отриманих під час дослідження. Недоліком дослідження є його інвазивність та необхідність підготовки кишечника, що може погіршити симптоми хвороби.
Важливо строго дотримуватися режиму лікування, треба пам’ятати, що ефект лікування виникає не відразу, не припиняти його. Не приймайте власних рішень, щодо припинення прийому ліків після досягнення контролю над хворобою, завжди консультуйтеся з лікарем. Зберігайте позитивний настрій, не ігноруйте поради лікаря. ЗЗК можна добре контролювати за допомогою правильно підібраного лікування.

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: [email protected]
Facebook: gofulllife

Створено за підтримки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"