Азатіоприн або 6-меркаптопурин для підтримання ремісії при хворобі крона.

Азатіоприн або 6-меркаптопурин для підтримання ремісії при хворобі крона.

     Що таке хвороба Крона?

 

     Хвороба Крона – це тривале хронічне запальне захворювання кишечника, яке може вражати будь-яку частину шлунково-кишкового тракту від роту до ануса. Симптомами є біль у животі, не-кров’янисту діарею і втрату ваги. Коли люди з хворобою Крона відчувають симптоми захворювання, це називають активною стадією захворювання; період, коли симптоми припиняються, називають ремісією.

 

     Що таке азатіоприн і 6-меркаптопурин?

 

     Азатіоприн і 6-меркаптопурин це ліки для прийому всередину, які знижують імунну відповідь організму і можуть зменшити запалення, пов’язане з хворобою Крона.


     Що вивчили дослідники?


     Дослідники вивчили, чи підтримує застосування азатіоприну або 6 маркаптопуріна ремісію у людей з неактивною стадією хвороби Крона; та, чи викликають ці ліки будь-яку шкоду (побічні ефекти). Дослідники провели пошук медичної літератури, опублікованої по 30 червня 2015 року.

 

     Що виявили дослідники?

 

     Дослідники виявили 11 досліджень, які включали в цілому 881 учасника. У семи дослідженнях, що включають 532 учасника, порівняли азатіоприн з плацебо (Підроблені ліки, як, наприклад, цукрові таблетки). У двох дослідженнях, які включають 166 учасників, порівняли азатіоприн або 6-меркаптопурин з аміносаліцілатами (протизапальні препарати – месалазин або сульфасалазин). В одному дослідженні, що включив 77 учасників, порівняли азатіоприн з будесонидом (стероїдні ліки). В одному дослідженні, що включало 31 учасника, порівняли 6-меркаптопурин з метотрексатом (Імуносупресорів). В одному дослідженні, що включало 36 учасників, порівняли комбіновану терапію азатіоприном та інфліксимабом (біологічний препарат) з інфліксимабом у вигляді монотерапії. У ще одному дослідженні з 147 учасниками порівняли раннє використання азатіоприну у хворих з нещодавно поставленим діагнозом хвороби Крона зі звичайним веденням цих хворих. Два дослідження були оцінені як дослідження високої якості. якість трьох досліджень було оцінено як низький. Якість шести досліджень було оцінено як неясне через відсутність інформації.

     Об’єднаний аналіз шести досліджень (489 учасників) передбачає, що азатіоприн (в добових дозах від 1,0 до 2,5 мг / кг / день) перевершує плацебо в підтримці ремісії хвороби Крона терміном від 6 до 18 місяців. об’єднаний аналіз двох досліджень (166 учасників) не показав різниці в частці хворих, у яких зберігалася ремісія, при використанні азатіоприну (від 1,0 до 2,5 мг / кг / день) або 6-меркаптопурин (1,0 мг / день) і терапії аміносаліцілати (Месалазин 3 г / день або сульфасалазин 0,5 г / 15 кг / день). В одному невеликому дослідженні (77 учасників) результати дозволили припускати, що азатіоприн (2,0-2,5 мг / кг / день) може перевершувати будесонид (6-9 мг / день) в підтримці ремісії протягом одного року. В одному невеликому дослідженні (36 учасників) не виявлено відмінностей за частотою підтримки ремісії протягом одного року між комбінованою терапією азатиоприном (2,5 мг / кг / день) і инфликсимабом (5 мг / кг кожні 8 тижнів) і тільки інфліксимабом. В одному невеликому дослідженні (31 учасник) не виявлено відмінностей у підтримці ремісії протягом одного року між 6-меркаптопурин (1 мг / день) і метотрексатом (10 мг / тиждень). В одному дослідженні (147 учасників), не змогли показати якусь
різницю в часі, проведеному в ремісії, між раннім лікуванням азатиоприном і традиційної стратегією ведення цих хворих. підвищений ризик побічних ефектів був помічений у учасників, які отримували азатіоприн. Деякі з цих побічних ефектів, такі як лейкопенія (зниження числа лейкоцитів в крові) були серйозними. Спільними побічними ефектами були панкреатит (запалення підшлункової залози), лейкопенія, нудота, алергічні реакції та інфекції. Вибір по використанню азатиоприна або 6 меркаптопурина повинен бути зроблений після ретельного розгляду ризиків і користі від використання цих ліків. Необхідні додаткові дослідження, щоб мати можливість зробити висновки про порівняльну ефективності та побічні ефекти азатіоприну і 6-меркаптопурин порівняно з іншими засобами підтримуючоїї терапії, такими як аміносаліцілати і метотрексат. Необхідні подальші дослідження, щоб оцінити ефективність і побічні ефекти використання азатіоприну в комбінації з інфліксимабом і іншими біологічними препаратами, і визначити оптимальну стратегію ведення пацієнтів з неактивною хворобою Крона.

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: [email protected]
Facebook: gofulllife

Створено за підтримки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"