Полуниця на варті вашого стану здоров’я

Полуниця на варті вашого стану здоров’я

Полуниця на варті вашого стану здоров’я: вчені вважають, що, вживаючи певну кількість полуниць на день, можна вберегти себе від загострень

Дослідники повідомляють, що певний продукт, за умови його регулярного вживання, може пом’якшити перебіг запального захворювання кишечника (далі ЗЗК), а також покращити стан стінок кишки. Несподівано, але це звичайна полуниця, яку, на думку вчених мужів, треба вживати кожного дня у кількості, дещо меншій за чашку, щоб якомога рідше звертатись до лікаря по допомогу. У чому ж секрет?

Дослідження було розпочато після того, як у 2015 році в США було діагностовано близько 3 мільйонів випадків ЗЗК у дорослих. Проаналізувавши особливості їхнього харчування, науковці прийшли до висновку, що регулярне споживання фруктів та овочів було пов’язане зі зниженням ризику розвитку ЗЗК. Hang Xiao, Ph.D, та його дослідницька група з університету Масачусетсу зосередились на полуницях у зв’язку з їх частим вживанням в їжу. Раніше одним зі студентів, Yanhui Han, було зроблено повідомлення про ефективність очищених компонентів та екстрактів полуниці. Але Hang Xiao зауважив, що при дослідженні певної виділеної складової можна легко пропустити інші важливі складові ягід, такі як клітковина та фенольні сполуки, які втрачаються при екстрагуванні. Він також додав, що доцільніше вивчати цілі полуниці, адже саме їх, а не екстракти, люди вживають в їжу.

В експерименті було використано кілька груп мишей: одні були здоровими і отримували звичайне регулярне харчування, а три інших групи мали ЗЗК і споживали звичайний корм, корм із додаванням 2,5% або 5% полуничного порошку (доза його відповідала тій дозі цільних ягід, які споживає доросла людина).

Було виявлено, що дієтичне споживання цілої полуниці в дозі, еквівалентній ¾ чашки на день у людей, значно пригнічувало симптоми, такі як втрата маси тіла і випорожнення з кров’ю у мишей, хворих на ЗЗК. Мікроскопічне дослідження тканин стінки товстої кишки також підтвердило, що споживання суниці призвело до зменшення запальної реакції.

Але зниження проявів запалення не було єдиною перевагою споживання полуниць, виявленою під час цього дослідження.  Відомо, що розвиток запалення товстої кишки негативно впливає на склад кишкової мікробіоти.  При ЗЗК велика кількість шкідливих бактерій збільшується, а рівень корисних мікроорганізмів, відповідно, зменшується. Вчені виявили, що споживання мишами полуниці призвело до несподіваних результатів: не спостерігалось росту шкідливих мікробів, так само, як і пригнічення розвитку корисних, що свідчило на користь цього фрукту для попередження дисбіозу.  Вони також стверджують, що складові полуниці, окрім місцевої дії на стінки кишечника, можуть певним чином включатись в обмін речовин і також пригнічувати запалення.

Наступним кроком команда дослідників спробує підтвердити результати попередніх експериментів у пацієнтів, хворих на ЗЗК.  Попри всю користь подібної корекції харчування, керівник групи, Hang Xiao, радить попередньо проконсультуватися зі своїми лікарями, перш ніж змінювати свій раціон.  Він також пропонує уникнути радикального введення даного фрукту, якщо у вас є алергія на полуницю.

Джерело: https://bit.ly/2Ppc2BV

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: info@gofulllife.com.ua
Facebook: gofulllife

Створено за підтимки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"