Дієтичні рекомендації для пацієнтів: яких продуктів варто уникати і чому?

Дієтичні рекомендації для пацієнтів: яких продуктів варто уникати і чому?

Коли Ви обговорюєте з лікуючим лікарем Ваше захворювання, чи багато уваги він приділяє дієті? Так, ви отримуєте інформацію про необхідне медикаментозне лікування, його дію і частоту прийому препаратів, про запальні процеси всередині кишечника. Але чи виходите Ви з кабінету спеціаліста з точно спланованим раціоном? Якщо ні, ця інформація саме для Вас.

Перш за все, варто уникати вживання великої кількості продуктів, до складу якої входить алкоголь, кофеїн (кава, чай у великих кількостях, кока-кола, енергетичні напої тощо), газовані напої, сушені овочі (зокрема боби і горох) та фрукти, велика кількість клітковини (переважно це зелені овочі), м’ясо, горіхи та горіхова паста, попкорн, сорбіт-вмисна їжа (жувальна гумка та цукерки без цукру), сирі фрукти та овочі, рафінований цукор, насіння та значна кількість спецій. Дана умова для дієти зумовлена тим, що перелічені та їхні складові можуть спровокувати загострення запального процесу, що зведе нанівець вживані раніше ліки і призведе до вираженого погіршення самопочуття.

Також рекомендовано обмежити споживання молока і молочних продуктів, адже результати досліджень свідчать, що надходження великих об’ємів молочних жирів упродовж тривалого часу може спровокувати загострення захворювання.

Відсутня достатньо доведена ефективність повного виключення з раціону продуктів, багатих на клейковину (білий хліб, злакові культури, такі як овес, ячмінь, пшениця, а також пиво), тому, якщо Ви добре переносите цю їжу, можна залишити її, але в помірній кількості. Науковці також радять уникати свіжих соків і великої кількості солодощів, які підсилюють моторику кишечника, що може бути травматичним для його ніжних стінок, уражених запаленням.

Але не слід впадати у відчай! Дієта означає не обмеження раціону, як багато хто звик думати, а таку його трансформацію, щоб Ви могли насолоджуватись саме тією їжею, яка допоможе у боротьбі із запальним захворюванням кишечника. Багато вчених наполягають на тому, що певні продукти дозволяють знизити ймовірність загострення та покращити стан пацієнтів. Лінолева кислота, наприклад, (міститься у оливковій і кокосовій оліях, яєчних жовтках) відноситься до так званих «корисних жирів», якими слід замінити таке звичне масло або сало. Ще одним «корисним жиром» є омега-3 жирні кислоти (є в риб’ячому жирі), які здатні блокувати один із шляхів утворення в організмі речовин, які провокують або посилюють запальний процес.

Стосовно регулярності і частоти прийомів їжі, рекомендовано розділити добовий об’єм харчів на невеликі порції, які Ви будете споживати приблизно в однаковий час із рівним інтервалом (наприклад, 2-3 години), покращуючи, таким чином, їхнє засвоєння.

Якщо у Вас відбулось загострення запального процесу, після відповідної медикаментозної терапії можливо вживати певні продукти, які не провокуватимуть подальше погіршення стану, а саме: розведені соки, яблучне пюре, консервовані фрукти, вівсяну кашу, пісне м’ясо або рибу (відварені), приготовані яйця, картопляне пюре, варений рис або локшину, помірну кількість хлібу (білого або на заквасці).

Джерела: https://bit.ly/2Izh6EE

https://wb.md/2Thif7U

https://bit.ly/2U8h0ov

https://wb.md/2U6cHKr (12 слайдів, які прекрасно стисло ілюструють базові дієтичні рекомендації)

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: info@gofulllife.com.ua
Facebook: gofulllife

Створено за підтимки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"