Додаткова небезпека для осіб із запальними захворюваннями кишечника: грип і безпліддя? Чи є вихід?

Додаткова небезпека для осіб із запальними захворюваннями кишечника: грип і безпліддя? Чи є вихід?

Люди з запальними захворюваннями кишечника (далі ЗЗК) мають з значно підвищений ризик захворювання на грип, згідно з результатами ретроспективного дослідження баз даних.

Незважаючи на те, ризик цей може бути не таким великим, щорічна вакцинація забезпечить пацієнтам найкращий шанс уникнути грипу (і, можливо, пневмонії або госпіталізації від нього), стверджуэ доктор Dr. Andrew Tinsley з Penn State Hershey Medical Center, Пенсильванія. Неналежне функціонування та порушення регуляції роботи імунної системи, подібні до того, що спостерігаються при виразковому коліті і хворобі Крона, пов’язані з підвищеним ризиком вірусних інфекцій, саме тому Американська Асоціація Гастроентерології та Фонд хвороби Крона та виразкового коліту рекомендують вводити щеплення.  Проте, до проведення дослідження не було достатньо даних про частоту і ризик грипу та пов’язаних із ним ускладнень у пацієнтів, хворих на ЗЗК.

Було проведено аналіз даних про значну кількість пацієнтів (140 000 осіб обох статей, що мали ЗЗК, та 140 000 контрольних осіб, які не страждали від цієї групи захворювань) з метою визначити частоту захворюваності на грип та величину ризику розвитку ускладнень. Визначено, що обидва ці показники значно вищі в першої групи осіб, а також, що госпіталізація їх з приводу грипу та/або ускладнень відбувалась в три рази частіше (5,4% до 1,8% у контрольної групи).

Але не лише грип є загрозою для Вас у випадку, якщо діагностовано ЗЗК. У грудні 2018 року було опубліковано результати досліджень, які свідчать, що ЗЗК, що мають важкий перебіг, пов’язані з порушенням рухливості сперматозоїдів і зниженням рівня тестостерону. Dr. Ann Grosen  з Aarhus University Hospital разом із командою вчених досліджували вплив важкої активної форми ЗЗК на якість сім’яної рідини, цілісність ДНК сперматозоїдів та гіпоталамо-гіпофізарно-гонадну вісь (частина проміжного мозку та ендокринні залози, що відповідають за статеву функцію та її належну регуляцію – прим. перекл.), а також вплив біологічної терапії.

Оцінка зразків сім’яної рідини після близько 6 місяців лікування та спостереження показала, що в чоловіків із тяжкими формами ЗЗК з високою активністю, та тих, які почав біологічну терапію, рухливість сперматозоїдів була аномально низькою, і зросла до нормальних рівнів після досягнення ремісії. Всі інші параметри знаходилися в межах нормального діапазону і не мали суттєвих відмінностей у контрольної та піддослідних груп.

Рівні тестостерону в плазмі крові також були знижені у чоловіків із важким перебігом ЗЗК, а також у тих, хто почав терапію біологічними препаратами, але, після досягнення ремісії, у них відбулась нормалізація вмісту гормону в крові.

Отже, враховуючи наведені дані, лікарі повинні інформувати чоловіків із ЗЗК (особливо, якщо їхні другі половинки тривалий час не можуть завагітніти), про те, що вони можуть бути батьками, але лише за умови досягнення ремісії. Стосовно грипу, слід пам’ятати, що лише належна вакцинація може вберегти від захворювання та його ускладнень і забезпечити належну якість життя.

Джерела: https://wb.md/2Vtn0sl, https://wb.md/2U8s84S

Залишити коментар

Ваша email адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля помічені.*

Здоров’я настільки переважує всі блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший від хворого короля.
Артур Шопенгауер (1788 – 1860), німецький філософ

Адреса і контакти

Тел.: +38-050-382-1309 Сотскова Олена
Тел.: +38-097-665-8577 Олесандра Асєєва
Тел.: +38-097-772-9828 Сучкова Катерина
Ел. пошта: [email protected]
Facebook: gofulllife

Створено за підтримки біофармацевтичної компанії "Такеда Україна"